Kategori: Letërsia shqiptare

RECETA PA KOMB

https://www.facebook.com/alfred.cako/posts/3616358115063557  Ky është titulli i librit me brendi të pazakontë botuar në Shqip dhe Anglisht këtë fillim viti. Autori: Saimir A. Lolja Titulli: RECETA PA KOMB Nëntitulli: Lufta e sllavo-komunistëve për “çlirim” ishte një luftim për ripushtim…prej marrëveshjes Entente Anglo-Sovjetike Shtëpia Botuese: Helga’s Secrets, Tiranë Kur: Shkurt 2018 Ku gjendet: Biblioteka Kombëtare, libraritë në Tiranë, Prishtinë, […]

KOPËShTI ME GRDh TË ThYER

E KEQJA S’KA KUFI POR KA ShKALlË Sot e tërë ditën inteligjencia shqiptare, ajo me ndjenja të vërteta kombëtare dhe me formim të shëndoshë intelektual, e ka të vështirë rrugëtimin e vet drejt asaj që është madhore për një komb të qytetëruar, në konsolidimin e tij në të gjitha nivelet vertikale edhe në shtrirjet horizontale. […]

ShTIGjEVE TË ATDhEUT

CIKËL POETIK – 14-6 shkëputur nga libri “ ETJE PËR KËNGË “ , poezi të autorit: Kasam ShAQIRVELA TEK BUNGU I LAKUAR Bungu ankohet për pleqërinë Një ditë dimri plot me acar I thot hënës ballëndritur Ti dëshmo për jetën time Sot jam plakur e lakuar Por ti fol veç për djalërinë Gjethet m’bien pa […]

ShQIPTARIZMA ËShTË BOShTI VERTIKAL

DIALEKTET DhE KONFESIONET JANË PASURIA E JONË KOMBËTARE Për popullin-kombin shqiptar, sot, është e paktë të mësohet edhe gegërishtja(gegnishtja), kuptohet e unifikuar. Madje duke patur parasysh strukturën konfesionale të kombit tonë do të ishte i domosdoshëm mësimi i konfesioneve fetare që frymojnë ndër ne shqiptarët sot e tërë ditën. Kjo, bashkë me mësimin e gegërishtes, […]

EDHE ZEMRA QAU

  EDHE ZEMRA QAU Kur pashë që ty s’të duan Por ti gjithkë don Kur dikush neveritet nga ti Papritmas syri lotoi Kur aq shumë të qahet por askush s’do për të parë U luta,- shëroje o Allah Më fal o xhaxha që nga ti jam neveritë Kur ti më ke ndihmuar Kur prisja ndihmën […]

ROMANI “DY VDEKJET E NJË JETE” I SHKRIMTARIT FATMIR HALIMI

ROMANI “DY VDEKJET E NJË JETE” I SHKRIMTARIT FATMIR HALIMI Botim I SHB “PROKULTPRESS”, Prishtinë, 2017 Romani “Dy vdekjet e një jete” i shkrimtarit Fatmir Halimi kryekëput është roman i tipit postmodern. Romani përmban gjithçka lokale, por edhe universale, prandaj i ndërtuar si i tillë, paraqet një sintezë mjaft të çuditshme të formantit bashkëkohor të […]

Letërsi Shqiptare: NGADHNJIM MBI VDEKJEN

Recension për vëllimin poetik “Shpirti i trazuar” të poetit Halil Preniqi. Libri i dytë i Halil Preniqit, me titull “Shpirti i trazuar”, që ka dy kaptina:”Liria është si sytë” dhe “Dashuri e zjarrtë”, është një vepër mbi jetën në robëri dhe luftën kundër saj, është një kronikë mbi dramën dhe rezistencën, mbi dashurinë dhe urrejtjen, […]

Letërsi Shqiptare: BOTOHEN EDhE DY LIBRA TË RINj NGA Kasam ShAQIRVELA!

BOTOHEN EDhE DY LIBRA TË RINj NGA Kasam ShAQIRVELA! *Këto ditë pritet të dalë libri me titull: “FILOZOFEMA” – përmbledhje me thënie dhe mendime filozofike si dhe libri me poezi me titull: “KORrIDOREVE TË KOHËS” , nga atori Kasam ShAQIRVELA, përgatitur për botim nga Shtëpisë Botuese “VELA” Publishing House dhe shtypur nga “TringaDesign” . *Libri […]

AROMË ATDhEU KA VEÇ N’ATDhE

AROMA QË ZGjON (lulja e pranverës sime) Shikimi yt, me thellësinë e detit dhe kthjelltësinë qiellore më ngroh për çdo mëngjes edhe palcën time të ngrirë, trupin t’ngarkuar nga stresi e ndjenjat e mia t’acaruara i zbut ndjeshëm! vetëm ajo buzëqeshja jote e ëmbël butësisht më zgjon herët në të gdhirë sepse, bukuria e cila […]