Kategori: Rilindja Kombëtare

ANTONIO BELLUSHI, NGJITJA NË MAJË E NJË ARBËRESHI

Arbërit e jugut dhe mesit të Gadishullit Ilirik filluan zhvendosjen në Gadishullin Apenin dhe Siçili më së shumti në shekujt XV-XVI me qëllim që të shmangnin shfarosjen prej hordhive osmane-tartare (mongole)-arabe. Dallohen largimet e mëdha pas rënies së Krujës në vitin 1478 dhe Koronës në More në vitet 1533-1534. Si e fundit zbritje e madhe […]

Vaso Pashe Shkodrani: Qysh prej Tivarit deri n’Prevezë. E mos shikoni kisha e xhamia: Feja e shqyptarit asht shqyptaria!

Vjen turku e ju hyn n’votër, turpnon të madh e të vogël, E për sa pare qi do t’fitoni, Besën e t’parëve t’gjith e harroni, Baheni robt e njerit t’huej, Qi nuk ka gjuhën dhe gjakun tuej. Me posht Vargjet e Pshko Vases O Moj Shqypni O moj Shqypni, e mjera Shqypni, Kush te ka […]

Në Plaka të Athinës banojnë 200 mijë shqiptarë

Letra e Abdyl Frashërit në  Gazetën MONITEUR UNIVERSEL të Parisit i  përgjigjet një shkrimi me propagandë antishqiptare të botuar nga   grekomanët në gazetën “Republique Française”. Qendrimi i Abdyl Frashërit nuk është aspak qëndrim ‘nacionalist’ dhe as qëndrim ‘romantik’ -si duan ta quajnë disa mendje bolshevike të gjithë veprën e Rilindjes. Qendrimi i tij është realist […]

MENDIMI PEDAGOGJIK I SAMI FRASHËRIT

(Burimi: https://orientalizmi.wordpress.com/category/orientalizmi-shqiptar/) Të shkruash për rilindësin tonë, Sami Frashërin, është diçka jo e lehtë. Kjo, jo sepse shkrimet e tij, apo studimet rreth tij, janë të pakta, por, e kundërta, ato janë aq shumë dhe të trajtuara nga këndvështrime të ndryshme, rreth fushave në të cilat ka kontribuar Samiu, saqë është shumë e vështirë, për […]

KONSTANDIN KRISTOFORIDHI DHE KONTRIBUTI I TIJ PËR THEMELIMIN E GJUHËS LETARE KOMBËTARE

U lind në Elbasan më 1827, ndër burime të tjera figuron më 1830, i biri i tregtarit e kujunxhiut Anastas Ndelkas/Nelkos. Kur ishte 14 vjeç, mbaroi mësimet e shkollës qytetëse greqishte të qytetit dhe i ati e dërgoi në gjimnazin Zosimea të Janinës prej 1847 deri më 1850. Në Janinë u njoh me zv/konsullin austro-hungarez […]

Rilindja Kombëtare: NAUM VEQILHARXHI-PIONIERI I PARË I RILINDJES KOMBËTARE SHQIPTARE (1797 – 1846)

NAUM VEQILHARXHI-PIONIERI I PARË I RILINDJES KOMBËTARE SHQIPTARE (1797 – 1846) Autori i « ABETARES » së parë të gjuhës shqipe Naum Veqilharxhi është njëri ndër figurat e para të Lëvizjes sonë Kombëtare të shekullit XIX . U lind në fshatin Vithkuq të Korçës më 1797. Në rrethanat e atëhershme, për shkak të veprimtarisë së […]

Bilbili i gjuhës shqipe, Naim Frashëri na mëson: Shqipëtari mendjemprehtë nuk do mashtrohet… fesë sot më sot i kaloi koha…

„Për  të  huajt, për  armiqtë e  kombit, të  mëmëdheut,Porse  sot  më  kot  mundohentë  huajt  të  na  gënjejnë.Shqipëtari  mendjemprehtë kurrë  më  nuk  do  të  mashtrohetDhe  s’ka  nge  që  të  djersijë, të  coptohet  për  të  tjerë.Çështjeve, siç  është  feja,sot  me  sot  u  kaloi  koha,…“ Dëshira e vërtetë e shqiptarëve (1886) Naim Frashëri, bilbili i gjuhës shqipe.  

Ajka e mëndësis shqiptare në Kongresin e Manastirit.

Në këtë foto shfaqet ajka e mëndësis shqiptare e mbledhur në Kongresin e Manastirit. Ruajtja edhe mbajtja gjalle e këtyre fytyrave është detyrim i ç do shqiptari që ia di vlerën historise: 1. Midhat Frashëri (Lumo Skëndo) delegate i Klubit të Selanikut dhe i Klubit të Janinës; kryetar i zgjedhur i Kongresit; dreqtonjës i së […]

Heroizmi i Popullit tonë gjatë Rilindjes Kombëtare: “Linda Komitë, qenka thënë të vdes komitë” !

Sefë Kosharja kishte menduar shumë për letrën që ia kishte dërguar Ymer Prizreni. Edhe letra e Abdyl Frashërit, që i drejtohej si mikut, e bëri që të pleqëronte punën me bashkëluftëtarët e vet. Të gjithë bashkëluftëtarët e Sefës ishin të një mendimi për t’u inkuadruar në radhët e ushtrisë kombëtare shqiptare. Në ditët e para […]