Kategori: Heronjët Kombëtar

ANTONIO BELLUSHI, NGJITJA NË MAJË E NJË ARBËRESHI

Arbërit e jugut dhe mesit të Gadishullit Ilirik filluan zhvendosjen në Gadishullin Apenin dhe Siçili më së shumti në shekujt XV-XVI me qëllim që të shmangnin shfarosjen prej hordhive osmane-tartare (mongole)-arabe. Dallohen largimet e mëdha pas rënies së Krujës në vitin 1478 dhe Koronës në More në vitet 1533-1534. Si e fundit zbritje e madhe […]

Heroi i Kosoves Halit Coka

Vdekja ёshtё e bukur,kur i dhurohet lirisёJETA PA  LIRI NUK  VLEN Halit  Coka ,”Hero i Kosovёs” Parathёnje Nuk shkrova me penё por me zemёr .Se zemra ime pёrmban thesarin e ndjenjave tё tij.Dhe kur shkruan pёr njё njёri tё afёrt  e shumё tё dashur mё duket sikur kam dy zemra.Dhe kujtimet qё kisha pёr  Halit Cokёn,nuk desha t’i mbajё nё memorje,t’i […]

Thënje Kombëtare: John Newport

Kalorësi anglez, i quajtur John Newport, i cili veproi si ambasador “vullnetarë” i kryezotit Gjergj Kastrioti. Qëndroi në Arbëri, pa nga afër (mbase edhe kishte marr vet pjesë në përballjen, kundër trupave pushtuese osmane) betejën e Ujëbardhës. Pas betejës, duke u kthyer në atdheun e vet,ndaloi në Romë. Aty,ai mestjerash deklaroi:–po të bjerë Kështjella e […]

KUSH E DREJTON REVANSHIN ANTISHQIPTAR ME QELLIME SHOVINISTE GREKE DERI DHE BRENDA MEDIAVE TË TIRANËS ?

NEKROLOGJI PËR HEROIN MË TË RI TË KOMBIT SHQIPTAR, PËR BIRIN E ÇAMËRISË I CILI E BËRI TË NJOHUR ÇESHTJEN ÇAME NË TË GJITHË BOTËN DEMOKRATIKE. VRASJA E PRIJËSIT TË ÇAMËRISË, FESTIM LATO, ËSHTË VRASJE E SHEKULLIT, E CILA ME MISTERIN E SAJË BËN QË TË DALIN NË DRITË BASHKPUNIMET SHOVINISTE NË MES ATHINËS, TIRANËS […]

Nder dhe lavdi PATRIOTIT Ligj Gurakuqi!

Luigj Gurakuqi Iku edhe ky përvjetor!? Shpallja e pamvarsisë s ëShqpëris.ë..pa u zën në gojë patrioti Gurakuqi, i cili pothuajse ishte kryesori i gjithë zhvillimeve të kohës, deri te akti final i ngritjes së flamurit kombëtarë me 28.11.1912! Përveq atdhedashurisë, ai dëshmoi në të gjitha rastet se ishte një nga patriotë i vërtet.të kohës. Gurakuqi […]

Kujtojmë historinë: Luftërat e strategut shqiptar Gergj Kastriot kundër pushtuesve turq

  Tre herë u sulmua qyteti i Krujës nga ushtria vrasëse (turke) osmane. Dyherë nga sulltanët Murati i II dhe djali i tij Mehmeti dhe një herë nga ushtria e gjeneralit Evrenoz Pasha. Megjithatë, falë strategut,gjigantit Gjergj Kastrioti,Trimave te tij, ky qytet nuk ra. Ushtria osmane në të tre rastet numëronte 100 mijë ushtarë…

Dan IBRAHIMI (pjesëtar i UÇK-së): HISTORIA E VËRTETË E MANIFESTIMIT “EPOPEJA E UÇK-së”

HISTORIA E VËRTETË E MANIFESTIMIT “EPOPEJA E UÇK-së” Manifestimi Përkujtimor “Ai është i gjallë”, 06 mars 1999 është bazamenti i manifestimit tashmë tradicional “Epopeja e UÇK-së. Ideatori dhe autori i këtij manifestimi ishte Dibran Fylli, shef i TAU “Hamëz Jashari” të UÇK-së dhe pas luftës të TMK-së Historiku i Trupës Artistike Ushtarake “Hamëz Jashari” të […]

VËSHTRIM PËR LIBRIN MONOGRAFIK “HASAN PRISHTINA, STËRNIP I ABDULLAH VELIQIT” TË STUDIUESIT DIBRAN FYLLI

“RIBASHKIMIN KOMBËTAR E KEMI TESTAMENT NGA HASAN PRISHTINA” Dibran Fylli, regjisor, shkrimtar, poet e publicist, autor i shumë librave, këto ditë, me kërkesë të lexuesve ribotoi librin monografik “Hasan Prishtina, stërnip i Abdullah Veliqit”. Kjo monografi, duke e pasur parasysh se është strukturuar dhe ndërtuar mbi fakte të pakontestueshme dhe burime nga më të ndryshmet […]