Kategori: Etnikumi

Saimir Lolja: Sa ALBANI ka nëpër botë?

Rrënjët Tona: Sa ALBANI ka nëpër botë? Tv Ora News 2022-04-17 www.youtube.com/watch?v=ORLEkm88IMU&t=171s (10) Rrënjët Tona: Sa ALBANI ka nëpër botë? Një emision nga Fredi Balaj (16 prill 2022) – YouTube Mbështetur në shkrimin; ARB, ALB, ALP, ALBI, ALBA, ALBAN, ALBANI, ALBANA, ALBANIA https://www.ikvi.at/?p=314528 ose në anglisht: https://drive.google.com/file/d/1cO6Y_EHMQSu3Q1uXXxl9ZKpvChbIjYB5/view?usp=sharing

LIGJI GREK 2636/1940 NUK KA LIDHJE ME ARVANITËT VENDAS MUSLIMANË

Pjesa jugore e Shqipërisë së Poshtme thërritet nga shqiptarët me emrin Çamëri. Për të ndeshet edhe emërtesa perandorake romake Epir-us e shekujve I – IV e.s. e marrun prej shprehjes gjeografike në Shqip “Tokat E Pirit” duke i ngjitur prapashtesën perandorake romake perëndimore -us. Rrënojat E Pirit, qytetit arban shumë të lashtë, ndodhen afër fshatit […]

ANTONIO BELLUSHI, NGJITJA NË MAJË E NJË ARBËRESHI

Arbërit e jugut dhe mesit të Gadishullit Ilirik filluan zhvendosjen në Gadishullin Apenin dhe Siçili më së shumti në shekujt XV-XVI me qëllim që të shmangnin shfarosjen prej hordhive osmane-tartare (mongole)-arabe. Dallohen largimet e mëdha pas rënies së Krujës në vitin 1478 dhe Koronës në More në vitet 1533-1534. Si e fundit zbritje e madhe […]

Gjenet, popujt dhe gjuhët

Shkrimi i mëposhtëm është nxjerrë nga libri i shkruar nga Profesor Luigji Luka Kavalli-Sforca, i  titulluar: Luigi Luca Cavalli-Sforza, Genes, Peoples and Languages, North Point Press, New York, 2000. Profesor Luigji është i lindur në Gjenovë më 1922 dhe ka qenë profesor në Kembrixh, Parma, Pavia dhe Profesor i Merituar i Gjenetikës në Universitetin famëmadh […]

MAQEDONËT DOMETHËNË SHQIPTARËT MAQEDONË, QË DOMETHËNË SHQIPTARËT VENDAS

700 – ( –  300) = 1000               Historikisht është e pamundur të jesh njëkohësisht edhe Maqedon edhe Sllav. Një maqedon i cili i përket vitit 300 p.e.s. qëndron me 1000 vjet larg nga një sllav i ardhur në vitin 700 e.s. Që domethënë se në  rajonin e Maqedonisë ndodhen vendasit Shqiptarë Maqedonë (ose […]

RECETA PA KOMB

https://www.facebook.com/alfred.cako/posts/3616358115063557  Ky është titulli i librit me brendi të pazakontë botuar në Shqip dhe Anglisht këtë fillim viti. Autori: Saimir A. Lolja Titulli: RECETA PA KOMB Nëntitulli: Lufta e sllavo-komunistëve për “çlirim” ishte një luftim për ripushtim…prej marrëveshjes Entente Anglo-Sovjetike Shtëpia Botuese: Helga’s Secrets, Tiranë Kur: Shkurt 2018 Ku gjendet: Biblioteka Kombëtare, libraritë në Tiranë, Prishtinë, […]

Etnikum: INSTITUCIONI I PËRKUJDESJES GJITHSHQIPTARE

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Shqetësimi alarmues Krejt çka kemi parashtruar deri tani, na çon në disa konkluzione tepër të rëndësishëm. Tepër të rëndësishëm, por edhe tepër shqetësues njëkohësisht. 1.Kombi shqiptar, në të kaluarën, ka qenë disa herë i rrëzikuar për t’u zhdukur. Filluar që nga kohët para se të merrte këtë emër e deri […]

Etnikumi: DEGËT NJGJALLËSE TË KOMBIT SHQIPTAR

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t I.Degët dhe fletët ngjallëse të Kombit tonë, sot janë të shumta. Ndoshta jo më të shumta se kurrë më parë, por, sidoqoftë, të shumta. Janë të shumta, sepse, veç çerekshtetit të Shqipërisë, tashmë 100-vjeçar, kemi edhe çerekshtetin shqiptar të Kosovës, kemi shqiptarët në shtetin Maqedoni, faktor i […]

NA DUHEN SHKALLË, PËR T’U NGJITUR

NA DUHEN SHKALLË, PËR T’U NGJITUR Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Mendimi bazë i këtij libri që ne po publikojmë në prag të 100-vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë, është ky: Pa njohur ashpërsisht të vërtetat e veta negative, asnjë komb, madje as vetë njerëzimi, nuk mund të përparojë. Parë shkurtimisht dhe përmbledhtas […]

Etnikum: Sami Frashëri në “Kamus Al-Alam”

 Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Sami Frashëri, njëri ndër shqiptarët më të rilindur të kohës së vet, ndonëse Shqipëria atëherë nuk gëzonte asnjë atribut shtetëror, nuk ishte kaq i lajthitur në teminologji sa ç’jemi ne. Jo për ilustrim, por për të parë sa kanë qenë Rilindësit më të përparuar në krahasim me […]

Etnikum: KATASTROFA JONË NË TERMINOLOGJI (SFIDË PYETJESH NË PRAG TË HYRJES NË BE)

KATASTROFA JONË NË TERMINOLOGJI (SFIDË PYETJESH NË PRAG TË HYRJES NË BE) Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t (U kërkojmë ndjesë personalitetevet që i kemi përmendur. Gjithsesi, ata janë pjesë e zgjidhjes. GjD) 1.Si quhet Atdheu i të gjithë shqiptarëvet? 2.Cilët janë kufijtë gjeografikë të Atdheut të shqiptarëvet? (A duhet pyetur BE për këtë punë?) […]

Etnikumi: KU PO SHKON SHQIPËRIA IME ?

  KU PO SHKON SHQIPËRIA IME ? Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Jo me kuptimin e pronës, por me kuptimin e përkatësisë, çdo shqiptar ka të drejtë të thotë Shqipëria ime siç thotë familja ime, fshati im, qyteti im, krahina ime. Më 14 dhjetor 2009 u bë një konferencë, solemne, kushtuar gjuhëtarit […]

Etnikumi: A MUND TË SHPRESOJMË ?!

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Shqipëria është një vend që, të paktën në ditët tona, nuk mund të përfytyrohet dot, nga njëra anë, pa ushtarakë të huaj, nga ana tjetër, pa ushtarakë vendës, që janë 2 kategorish: ose të korruptuar (dmth të dëmshëm) ose të pavlefshëm (prapë të dëmshëm). Atje ku pjesë […]

Etnikumi: NJË DIARE KRONIKE

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Është vetëm një aspekt, por është shumë domethënës dhe imponues për t’u ndalur, si një ferrë që të tërheq për rrobash. Në shqip i thonë: barku i keq. I thonë edhe skurlë. Sidoqoftë. Është sëmundje e bezdisshme, e cila, psh në raste kolere, mund të marrë përmasat […]

Etnikumi: SERVILIZËM SPECIFIK…

Nga libri “Strategjia e shqiptarëvet” të Gjokë Dabaj-t Ne na duket që kjo, që ne po e quajmë “servilizëm specifik”ose “kameleonizëm”, është njëra nga cilësitë që jo vetëm e merr më qafë në shumë aspekte Kombin tonë, por edhe e pakëson këtë numerisht, si dhe e tkurr territorisht. Brenda Shqipërisë janë disa vatra të infektuara […]