Dy popujt më të vjetër në histori

 
Dy popujt më të vjetër në histori
 
Shikoni  nga të doni, por e vërteta  është e kthjelltë si dita me dielli ; dy popujt më të vjetër në histori janë shqiptarët dhe  hebrenjtë. Mua më intereson për këtë shkrim , pse mbetëm historikisht pa  shtet me mileniume ? Kush na e kishte vjedhur atdheun ? Pse zëri ynë aq gjatë ndihej vetëm nga zërat individual dhe jo si tërësi ? Histori e vjedhur , histori e mohuar .
Ishim të urrejtur një lloj, të përbuzur dhe të veçuar si tërësi ; por si individ shkëlqenim. Po,po shkëlqenim.
Sikur të shkruaja gjatë për këtë shkapërderdhje kombëtare të dy popujve më të vjetër , neve dhe  hebrenjve do i kalonte caqet e një shkrimi publicistik  por mbetet që institucionet  të bëjnë diçka të madhe në këtë drejtim
E kemi një të përbashkët si ne  ashtu  edhe hebrenjtë u bënë shtet nga fuqitë e mëdha të kohës. Por e kemi edhe një ndryshim që shqiptarët e shpallën shtetin e tyre në vitin 1912 e Izraeli në vitin 1948; pra 36 vjet më herët . E kemi  edhe një  ndryshim se në vitin 1999 e fituam edhe shtetin e dytë .
Sot mbi 43 % të hebrenjve jetojnë në shtetin e tyre. Kurse ne në shtete tona ?
 

Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë.

Pra me 1912 me ndihmën e madhe të Austro-Hungarisë  ,Shqipëria shpallet vend i  pa varur ,fuqitë e mëdha e garantuan  pavarësinë dhe paanësinë e Shqipërisë në rang ndërkombëtar.
(The History of Israel encompasses the Jewish history in the Land of Israel, as well as the history of the modern State of Israel. Modern Israel and the West Bank are roughly located on the site of the ancient kingdoms of Israel and Judah. It is the birthplace of the Hebrew language and of the Abrahamic religions)
 
Edhe shqiptarët e edhe hebrenjt pas mijëra vjetësh i shpallën shtetet në tokat e tyre.
 
Sot ku jemi ne dhe ku janë ata?
Këtu nuk gjej përgjigje . Jemi shumë largë njëri tjetrit . Dy popuj të vuajtur historikisht sot me një ndryshim të madh të zhvillimit dhe  të përparimit.
 “Ministria e punëve të jashtme të Israelit (MFA) raporton që aty shtypen ( botohen ) mbi 4000 libra në vit duke e bërë Izraelin botuesin e dytë botëror per- capita te librave ne botë ,pas RP të Kinës”
 
Hebrenjt i kanë180 fitues të çmimit të madh “Nobel”,  Kurse Willian Jones Sidis është vlerësuar me shkallën më të lartë të inteligjencës në botë (IQ) 200-300 njësi. Ne i kemi dy fitues , dhe me të gjitha forcat tona e pengojmë të tretin.
 
“ I veçantë në histori, në gjuhë, në kultet e veta, në kulturë, në shkencë. Një popull i zgjedhur nga Zoti siç janë shprehur ata historikisht, një popull pa tokë i cili po mbrohet në të “drejtën e vet” për të ekzistuar në një tokë arabe./ Veledin Durmishi/ Tirana Observer/”
 
Situata politike e ka detyruar Izraelin që gjithnjë të mos ndërpresë kërkimet edhe në fushën shkencore të aeronautikës si dhe të robotit. Shkenca ka njohur përparime të mëdha në këtë vend. Luftërat e vazhdueshme për të mbajtur “tokën e vet” ka bërë që në vend të lind një teknologji e lartë në prodhimin e avionëve civil .
 
Ka një agjenci të hapësirës, prodhon kalkulatorë aeronautikë, sisteme instrumentesh dhe simulatorë fluturimi. Prodhon aeroplanë të telekomanduar, pa pilot. Ndërsa në vitet ’70 lindi edhe industria e robotit. Prodhohen robotë të cilët kryejnë veprime të shumta në fushat e teknologjisë. Industria e diamanteve prodhon 80% të prodhimit botëror dhe zë vendin e parë në botë për përpunimin dhe tregtimin e tyre.
Të gjithë shtetasit thirren nën armë në moshën 18 vjeç. Ky shërbim zgjat tre vjet për meshkujt dhe 20 muaj për femrat. Të gjithë shtetasit, deri në moshën 51 vjeç, kalojnë në shërbim rezervë e kryejnë për çdo vit 39 ditë shërbim ushtarak. Gratë e kryejnë këtë shërbim deri në moshën 24 vjeç. Ushtarakët e karrierës dalin në pension pas 20 vjetësh shërbim në këtë detyrë.
 
Izraelitet ishin”400 vjet  nën sundimin pers dhe helen,-80 vjet nën sundimin asmonei,-370 vjet nën sundimin romak,-320 vjet nën sundimin bizantin,-400 vjet nën sundimin arab,– 200 vjet nën kryqëzata,-220 vjen nën sundimin mamluk (ushtarakë arabë), -400 vjet nën sundimin osman.
Dhe, ja ku janë sot.
 

Fahri Xharra, 23.04.17
Gjakovë

Shperndaje ne
Updated: 23 Prill, 2017 — 01:00

The Author

Fahri Xharra

4 Comments

Add a Comment
 1. Populli Shqiptarë dhe populli Hebre kan histori të njëjtë , kemi përjetuar gjenocid dhe dëbime të përmasave biblike .populli Shqiptarë dhe populli Hebre kan qenë dhe jan miq të vertetë , ndihma në kohë shumë të vështira ka qenë e ndërsjellt .

 2. Cfareironie? Te njete perkah lashtesia dhe historia, po edhe perkah koha e kaluar nen sundmin e perandorive te dikurshme. Por te ndryshem perkah aftesite pilitike, ushtarake, ekonomike e kulturore. Hebrenjte, ne saje te solidaritetit dhe bashkimit te forcave, por edhe te fatit hitorik qe heret u vune nen mbrejtjen e shteteve te reja perendimore, jane ku jane. Pe shqiptaret?! …..Kush nuk di te notoje ne ujra te turbullt, fundoset. Pra, kujdes kujdes.!!!

 3. Populli Shqiptarë: botës i kemi dhënë shumë,por fatkeqësisht vetëvetës shumë pak .

  Halil Preniqi

 4. DY POPUJT MË TË VJETËR NË HISTORI;HY DROPUJT,KRY-PROMUJT ZËRË TJETËR NDËR MIZORI,KRIZORI;
  PO,KËTA POPUJ OU KËTA DROPUJ,PROMUJ,SIPAS HITORISË O HIROGLISË;FATIT DHE SHTATIT,JETËS DHE
  TË VËRTETËS;PERIPETISË,ZERI NXERËVRISËKRIZË;NDËR MUNDIME,TUNDIME,TERË MASAKRA,KASAPRA,OUU,
  NGA KASAPËT,SATRAPËT,DUKE TENTUAR,KERKUAR,T’NA ZHBINË,T’NA PËRBINË;DHE,TA HUMBIN,SHKRUMBIN
  TË VËETETËN,TERË JETËN;TERË HISTTORINË,PARAHISTORINË;A SHQIPTARËT,QE DUALËN ZOT TROJEVE OU
  HOJEVE,MBARË KOMBËTARE,HEBREJO-SHQIPTARE;DHE,NEPËR,TEPËR,LUFTËRA BOTËRORE,KUNDRA,THUNDRA O
  MË FASHISTE,NACISTE,DRAZHISTE,TENTONIN,TË NA ÇFARROSNIN DHE T’NA ÇVARROSNIN,SA AS GJALLË O
  AS VDEKUR,AS STRALLË AS MEKUR;QE MOS TË NA GJINDEJ ASKUND SHËNJA,AS VARRI;O,DUKE NA DJEGUR
  ZJARRI,NDËR MASAKRA MASIVE,KASAPRA MARRËZIVE;ËH,POPULL KOMBI SHQIPTARË,PASI EDHE VETË NE,E
  KEMI PËRJETUAR,STRËRVJETRUAR,HOLOKAUSTE,ROLOMAMUZDE,MË GJENOCIDALË,ETNOCIDALË;O,ÇFARROSJE
  ÇVARROSJE TOTALË,GLOBALË,QE EDHE SOT PAS SHEKUJ O SHEKUJ NE,KOMBIT SHQIPTARË,NA PËRSERITËN
  TERSENGRITËN,LUFTAT ÇFARROSËSE,FUTAT ÇVARROSËSE;NGA BANDAT,TRANDAT,MË FASHISTE,NACISTE,OUU
  DRAZHISTE;KRYEKRIMENELË,SHFRY-SHFRIMI-NGELË,OU,KUKU LELE MANXHE,GANXHE,KËSO,PËSO,BESO,OUUU
  SI BISHA STEPE KARPATIANE,TARTARIANE;ARDHACAKË,GARDHALAKË,QE TURRËN,SHPURRËN,LIKUIDOJNË OR
  LIKVIDOJNË,NGA FAQËJA E DHEUT,PLAQËJA E KREUT;PAQËJA E PROMETHEUT,QE VETË KRAHASIMI OREEE,
  BARAZIMI I FLIJIMIT ORE,VETËFLIJIMIT,KRIJIMIT ORE,TETËKRIJIMIT,TRADHËTISË,TRANDISË,O,VETË
  JEZUESIT;DUKE E KRYQZUAR ME TRADHTI,EDHE,KRYLEGJENDËN ADEM KRYLEGEJNDARIN O DUKE IMPONUAR,
  OUUU,HERORIZUAR,QE ME DESHIRË,ME TEHIRË;QE TË RIFLIJOHEJ,RIHIROHEJ;ME TERË FAMILJEN,NDEZË
  O BREZË KANIDLJEN;NË FUND TERRI,TUND FERRIT;O,QË SHKKREPI,SHKEPI,DRITEN E RIGJALLËRIMIT,O,
  PRIBALLËRIMIT;OH,DUKE LUFTUAR,KËNDUAR,RIGUFUAR,RIQENDRAUR,TRIUMFUAR;DASHKË-BASHKË N’SHTATË
  PALË QIELLI,OU,ME SHTATË PALË TOKË;OU,ME SHTATË VALË DIELLI,OUUU,ME SHTATË VALË OJ LOKË;OR
  KRY VATRE SHIPTARE,HYE-TATRESHKRIPZARE;DUKE RIKRIJUAR,RIFLIJUAR,RIBASHKUAR,RITRASHËGUAR,OU
  MBARË POPULL KOMBIN OREEE,MBARË SHQPTARINË;DHE,SI T’VETMUAR,VETËM ME GJAKUN OU PRAGUN OOOH
  FAMILJARE,KANIDLJARE;DUKE KËNDUAR,QENDRUAR,SËBASHKU ME BABËN-SHKABËN,VËLLËZËR E MOTRA,EDHE
  ME BREZËR KE VOTRA,O,EDHE NIP O NIPE,OUUU,SHQIP OJ SHQIPE,DUKE LËNË NJË MESAZH.DEMARSH;PËR
  MBARË TERËKOMBËTARËN,MBARË NDËRKOMBËTARËN;MBARË NJERËZOREN,MBARË DJERËZORËN,MBARË KOMBIN O MBARË GLOBIN;QE KËSO,BESO,VLERËSO;KRYLEGJENDA,HY-REGJENDA,NGA ZOTI OR MOTI,QE TË I DALIN
  FALIN,EDHE SOT-ZOT VETËVEDIT,TERË VENDIT,TERË ATDHEUT TËRË ATKREUT;PËR ÇLIRIMTARËT,FLIRIM-
  TARËT;QE DINË DHE BINË FLI PËR LIRI,PAVARËSI,DEMOKRACI,RIBASHKIM,RITRASHËGIM,PËR FAQE ORE PAQE,TË TERËKOMBËTARES,DHE NDËRKOMBËTARËS;TERË BOTES NJERËZORE,KUNDËR MOLKOTËS,GOLGOTËS OU
  MË ANTI NJERËZORE,MË ANTI BOTËRORE;DUKE LENË DHE THËNË NJË DEMARSH,MESAZH;PËRMBAJTËSORË,O
  GJERËTRAJTËSORE,MË NJERËZORE,MË BREZORE;PËR NDËRGJEGJE OU PËRGJEGJE;TERË BOTËRORE OU,QE TA
  PRUAJNË,RUAJNË DINIJITETIN,IDENTIETIN,INTEGRITETIN,MBARË TERËKOMBËATRE,NDËRKOMBËTARE,OUUU,
  MË NJERËZORE,MË BREZORE;QE ZEZUESI DHE ADEM KRYLEGJENDARI;KA LËNË O THENË SI AMANET OUUU, OREEE,TESTAMENT;PËR TERË NJERËZIMIN,DJERËZIMIN:-FALI OU ZOT,SE NUK PO DINË ÇKA JANË DUKE
  BERË;NDALI O I MADHI KASTRIOT;SE NUK PO NDINË O,ÇKA JANË DUKE NGRERË VETËVEDIN,TERËVENDIN,
  TERË ATDHEUN,PRER ATKREUN;DUKE NA FALUR,PA NDALUR;MBARË TROJET-HOJET,EDHE DUKE ÇFARROSUR,O
  ÇVARROSUR,MBARË POPULL KOMBIN O,VETË,RROPULL KORBIN,QE TRETË;NEPËR,TEPËR;MOLKOTË-GOLGOTË O
  PËR ÇFARROSJE,ÇVARROSJE TERË SHQIPTARE,VRERË SHTIP-ZGRIP SHKARE;DUKE NA QITUR,FIKUR FARE!.
  TË FALA NJË REFUGJAT LUFTË NGA KOSOVA NË USA.VETËM NJËRI NGA DHJETA MILIONË,NGA KËSO,PËSO
  BANDA,TRANDA,NËN DHUNË,PËRDHUNË,FURTUNË;MOLKOTË-GOLGOTË,PËRESËRI-TERSËGRI,PËR ÇFARROSJE,OH
  VARROSJE TOTALË,GLOBALË,KATASTROFALË AH,KANIABLË;QE PAKTHIM,PËR AMSHIM,RRUGËVE,MURGËVE TË
  BOTËS,SQOTËS,PËR OKUPIM,UZURPIM KLASIK,DRASTIK;PORSE,NË MOMENTË DEMOKRATIKE,KONINENTË OUU,
  MËMO-ANTIKE,MË THEROIZMIN,HEROIZMIN,TË HY-REGJENDAVE,KRYLEGJENDAVE,MBARË NJERËZORE,MBARË
  BREZORE;QE RIKTHEHËMI,RISHPREHËMI;PËR RIBASHKIM,RITRASHËGIMË,RIAMSHIM;OUUU,PËR RILINDJE,O RINGRITJE,MBARË KOMBËATRE,OUUU,MBARË SHQIPATRE!!.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.