Kategori: Letërsia shqiptare

Tokën e huaj nuk e thirrin Atdhe?!

                                                                M Ë R G I M I Ditët kaluan, vitet ikën, dekada shënuan Dhe tani kujtimet s’më lënë të qetë Ato si ujë lumi ndër urë shkuan U derdhën në detin që i thuan jetë Atdheu, vendlindja, i votrës zjarri Familja, farefisi edhe shoqëria Halle e derte ka plot kurbetqari Trupin n’mërgim, mendjen te […]

Din Mehmeti: IKJET (Poezi)

    IKJET       Ikën njeriu nga njeriu Djalli nga djalli ikën Fjala nga fjala ikën Ik’ mendimi nga mendimi Qentë nga qentë ikin Ikin bishat nga bishat Ikin korbat nga korbat Urithët nga urithët ikin Ikin kuajt nga kuajt Zogjtë nga zogjtë ikin Ikin idhujt nga idhujt Perënditë nga perënditë ikin Vetëm […]

Letërsi Shqiptare: NAIM FRASHËRI (1846-1900)- THEMELUES I LETËRSISË SHQIPE PËR FËMIJË

NAIM FRASHËRI (1846-1900)- THEMELUES I LETËRSISË SHQIPE PËR FËMIJË Naim Frashëri është poeti i madh i kombit dhe figura qëndrore e letërsisë shqiptare të Rilindjes. Ai u bë shprehës i aspiratave të popullit për liri e përparim. Tradita që krijoi Naimi, është e gjallë dhe frymëzuese edhe në jetën e shoqërisë sonë të sotme. Naimi […]

Letërsi Shqiptare: K O S O V A

                  K O S O V A Me vite edhe shekuj të njgyrosur me njgjyra të kuqe,të zezë dhe t’qiellit toka e punuar e mbjellur,korrur e ujitur me djersë e gjak shqiptari ,e djegur e shkrumbosur nga zjarr e dhunë barbari. Sot, kush e di për të satën herë ngrihet përsëri si vullkan i gjallë,derdh […]

Letërsi Shqiptare: NDARJE  EMOCONUESE E KOLEGËVE  DHE MIQËVE, PËR T’U TAKUAR PËRSËRI…

  (Me Hysë Hasën, veprimtar i njohur i Shoqatës “Bijtë e Shqipes”,Filadelfia-Amerikë) Nuk është hera e parë, që vjen në vendlindje Hysë Hasa, veprimtar i njohur i Shoqatës “Bijtë e Shqipes”, në Filadelfia të Amerikës dhe autor i disa librave, kryesisht kushtuar vendlindjes, krahinës së Kukësit. Edhe më tepër se një vit më parë, ai […]