Kategori: Arkivi i Ҫamërise

LASHTËSIA E RRËNJËVE TË FISIT ÇAM TË ÇAMËRISË

LASHTËSIA E RRËNJËVE TË FISIT ÇAM TË ÇAMËRISË I.- Tetë njësitë administrative të Thesprotisë.        Është një e drejtë dhe e arësyeshme përgënjeshtrimi i mashtrimeve, kamuflimeve dhe shpifjeve të kahershme dhe në vazhdimsi të atyre që sot çirren duke deklaruar se: “Çështja çame nuk ekziston”.        Mbështetur në burime të ndryshme, në këtë trajtesë po […]

Letërsi Kombëtare: Atdhe Geci- Shqipëri me trojet e saja e kanë vetëm një emër: Bashkim…

PRUSHËZA TË JETËS  Gjarpër i zi i mbështjellet Kosovës Ai po i fal tokë armikut të shtrihet Ai është pajtuar të bëjë marrëveshje Kosova s´është tokë e gjarpërit; jo! Kosova është tokë buke e Atdheut!… 2 Shqipëri, kam një fjalë të dardanëve për ty, vetëm të bashkuar jemi një!… 3 Nënë, ti më bëre të […]

Përkushtimi kombëtarë atdhetarë nën kauzën e Republikës Shqiptare të Çamërisë

Opinion Analiz,- Ku konkretisht duhet ti orjentojn përkushtimin impejimin e tyre komuniteti Cam, dhe liderit përfaqsusit e tyre të vendosur në Shqiperin londineze” pasë përfundimit të luftës së dytë Botrore” pasë Genocidit nga shteti Grekoshovinist-Zervist. Konkretisht ku duhet t’i orientojnë përkufizojn përkushtimin-energjitë komuniteti Çam (i shpërngulur vendosur në Shqipërinë tonë londineze pas vrasjeve shpërnguljes gjenocidit […]

HOMOGJENËT (¹) PËR HOMOGJENIZIM (²) [³]

HOMOGJENËT (¹) PËR HOMOGJENIZIM (²) [³]  Të  gjithë popujt, kombet, rracat, etnitë fetare në çdo brezni me sa vëmë re, kanë një të përbashkët, atë të konfliktit midis brezave bashkëkohorë, me kahje: Brezi i ri me agresivitetin ndaj brezit të vjetër, ose e thënë më ndryshe, të rriturit ndaj prindërve i mëshojnë prirjes së kundërshtisë, […]

Atdhe Geci: Rilindja e Shtetit të Çamërisë epoke qe lidhet me Rilindjen Kombëtare Shqiptare

Fjala e Atdhe Gecit me rastin e promovimit të librit dokumentar, “Rilindja e Shtetit të Çamërisë” në Vlorë. Të nderuar shkrimtarë dhe bashkëveprimtarëtë të çështjes kombëtare çame. I nderuar president i Republikës së Çamërisë z. Festim Lato!I nderuar kryeministër i Republikës së Çamërisë z. Ali Aliu! Të nderuara media! Libri dygjuhësh, shqip-anglisht, “Rilindja e Shtetit […]

RILINDJA E SHTETIT TË ÇAMËRISË – Atdhe GECI

RILINDJA E SHTETIT TË ÇAMËRISË – Atdhe GECI VËSHTRIM Shkrimtari, publicisti e poeti ynë Atdhe Geci, i përket familjes së arsimuar atdhetare, Geci, nga Rogana e Dardanisë (Kosovës). Atdhe Geci (ish gazetar) i RTP-së, aktualisht jeton e krijon në Dortmund të Gjermanisë. Atdhe Geci, bir i Roganës Dardane, është Shpallësi i Republikës së Çamërisë, në […]

FETISIZIMI I FESË ORTODOKSE, QËLLIM FONDAMENTAL PËR SHFAROSJEN E ETNISË SHQIPTARE

4.- FETISIZIMI I FESË ORTODOKSE,  QËLLIM FONDAMENTAL  PËR SHFAROSJEN E ETNISË SHQIPTARE  Kuptohet çdo kohë krijon probleme në përshtatjen e saj. Në këtë drejtim u krijua domosdoshmëria e interpretimit dhe dallimit midis myslimanëve me origjinë turke dhe myslimanëve me origjinë shqiptare. Kontribut të vlefshëm hisorik dhe kombëtar kanë dhënë Mehdi Frashëri dhe Mithat Frashëri.   Duke […]

FISI PELLAZG – ÇAM I ÇAMËRISË ETNI SHQIPTARE

FISI PELLAZG – ÇAM I ÇAMËRISË  ETNI SHQIPTARE  ME MBROJTJE KUSHTETUESE NGA SHTETI SHQIPTAR  Shtjellimi i kësaj teme, merr shkas nga dy pyetje të lindura me rastin e negociatave qeveritare mes shtetit Shqiptar dhe atij Grek. Edhe për intelektualët seriozë, të pavarur dhe objektivë nuk është e thënë të kenë informim të plotë dhe të […]

INFORMIMI REAL, KUSHT PËR PËRGËNJESHTRIMIN E MASHTRIMEVE

5.-  INFORMIMI REAL, KUSHT   PËR PËRGËNJESHTRIMIN E MASHTRIMEVE  Gjithkush që është i drejtë dhe indershëm, por që i mungon informacioni, duke lexuar disa nga padrejtësitë e shumta dhe të paimagjinueshme ndaj një komuniteti, si ky i banorëve myslimanë të Çamërisë, në vetvete arrin të krijojë edhe dyshime nëse janë bërë vërtet këto padrejtësi që thuhen, […]

Marin Mema: Eleni Teocharus, ne jemi me te drejten e te verteten, Shqiperia ka burra, ka djem, ka gra, ka femije, ka shqiptare qe dine te duan e mbrojne kete vend….

Nderi i Kombit Marin Mema shkruan: Nje Eurodeputete greke nga Qipro erdhi ne Tirane ne emer te PBDNJ ( e cila ne leter duhet te jete nje parti qe bashkon , mbron, pa paragjykim te drejtat e njeriut) e tha se tashme na qenka momenti te mbrohen te drejtat e Vorio Epirit,per te mos perfunduar […]

“ZËRA TË TRISHTUAR PËRBALLË SHFAROSJES ETNIKE”

(Vetëm njohja reale e problemeve siguron zgjidhje korrekte)  “Halli hallit nuk i ngjan,  por hallin tim se din njeri!”                                                   Lahja e Paprit.  Përgjithësisht njeriu zotëron dy aftësi për të arritur të sigurojë njohjen. E para  është arsyeja, intelekti,  dmth aftësia e të  menduarit.  E dyta janë shqisat, aftësia e ndërgjegjësimit, perceptimit, vrojtimit.   Personalisht mendoj se të dyja këto aftësi (aftesia e të menduarit dhe aftësia përmes shqisave) luajnë rol të madh tek njohja. Ndryshe është e llogjikshme,se për njohjen reale të problemeve (përqëndrimi këtu është tek njohja e problemeve  shoqërore) kusht i domosdoshëm dhe tepër me rëndësi për njohjen, është përfshirja në mënyrë të barabartë e të dyja aftësive që zotëron njeriu, si aftësinë e intelektit, ashtu dhe aftësinë e ndërgjegjsimit, vrojtimit.  Këto aftësi njerëzore po të anashkalohen, qofte qëllimisht apo nga injoranca, pasojat janë të rënda për këdo grup shoqëror apo individ!.  1.- Zëri i trishtuar i Hatixhesë!  “Unë jam shqiptare. Kam lindur në Çamëri, por ngaqë kishim kombësi shqiptare, greku na largoi. Si të gjithë çamët, jo vetëm mua. Në Vlorë jam rritur e kam krijuar familje, por sot që kam nevojë për një pasaportë shqiptare nuk më jepet sepse kam lindur atje. Pse të më hiqet mua kjo e drejtë?”.   Kështu u shpreh e shqetësuar 75-vjeçarja, siç raporton Tv Klani.  Sipas Gazetes Syri.net. Për toponimet:    Ka lindur në Çamëri, ka 70 vite që jeton në Shqipëri, por nuk i japin pasaportë! 10:36, 13/07/2018.-   Hatixhe Isufi ka lindur në Arpicë të Çamërisë dhe që prej moshës 2 vjeçare jeton në Vlorë, por edhe pas 70 vitesh nuk mundet të pajiset me pasaportë.   Me pak fjalë zonja e nderuar Hatixhe, […]

Fahri Dahri: ÇAMËRIA vijëmësisht është “Pellazgo-epiroto-shqiptare”.

E VËRTETA E LARGON ERRËSIRËN “Umbram fugat vetitas” Thesprotia me trashëgimtaren e saj Çamërinë, është me fillesë, popullsi Pellazge, e cila i ka ruajtur veçoritë dalluese me botën tjetër të lashtësisë deri në ditët tona. Hijet e zeza perandorake gjatë dymijëvjeçarit pas Krishtit, si dhe gam-gamet fqinjësore, sado që kanë errësuar historinë, mes ndërhyrjeve kirurgjikale […]

Ju flet zeri i Çamërisë, krytari i Republikës së Çamërisë Z. Festim Lato sot në Kongresin e Parë të Republikës së Çamërisë në Sarandë.

Kongresi i Republikës së Çamërisë që sot po mbajmë në Sarandë është shumë I rëndësishëm për popullin çamë dhe arvinitë, për Çamërinë dhe tërë Atdheun tonë! Nuk ka ngjarje të parëndësishme në histori, siç nuk ka gjethe të padobishme në një pemë e thonë çamët. Ndiqni VIDEON Gepostet von Shijak Televizion am Samstag, 14. Juli […]

Fjala e Ali Aliut, Kryeministër i Republikës së Çamërisë: Çamëria është tokë shqiptare, çamët dhe arvanitët kanë identitet shqiptar qe jetuan dhe jetojne ne Epirin Ilirik – Çamërinë.

Fjala e Ali Aliut, Kryeministër i Republikës së Çamërisë, sot në Kongresin e Parë të Republikës së Çamërisë në Sarandë. Pershendetje miq dhe diplomatë të Evropës! Pershëndetje çamë dhe arvanitë nga Çamëria! Pershëndetje Delegatë e Delegate të Kongresit të parë Kombëtar të Republikës së Çamërisë! Kongresi i Republikës së Çamërisë që sot po mbajmë në […]

Fahri Dahri: KUSH ËSHTË THESPROTIA OSE ÇAMËRIA?

KUSH ËSHTË THESPROTIA OSE ÇAMËRIA? (39°47’30-61”N-20°17’58.91”E) (38°59’20.05”E -21°02’34-88”E) Njeriu i parë që është shfaqur në rajonin e Thesprotisë daton në periudhën Mid Paleolithic (e mesme Paleolitike) (± 250.000 – 35.000 B.C.). Rreth viteve 2.000 para Krishtit (B.C.) në Thesproti, u vendosën në mënyrë paqësore, kolonët mikenianë ( ¹). Kolonët mikeanë hodhën themelet e para të […]