Etiketë: Kombi dhe kultura e rilindjes

Filozofia Pellazgo-Iliro-Shqiptare e Rilindjes Kombëtare: Hoxhë Hasan Tahsini

“Unë do vete për kërkim nëpër udhën e gjatë për të gjetur dituri, atë që e bënë njeriun njeri…!” Hoxhë Hasan Tahsini lindi më 1811 në Ninat afër Sarandës, Shqipëri dhe vdiq më 1881, ishte rilindas, filozof, matematikan, shqiptar. Dijetar i shkallës botërore e dhetar pararojë e Rilindjes Kombëtare, Tahsini qe mësues i Abdylit, Naimit […]

Si vritej gjuha shqipe !

E donin vdekjen e gjuhës shqipe ; nuk mund ta duronin se Thoti fliste shqip . Nuk mund te duronin se si e thotë Petro Zheji : “ Sanskrishtja është bijë e shqipes “ , nuk mundeshin ta paramendonin që shqiptarët e varfëruar të nxënin se gjuha shqipe është lingua primeva ( gjuhë e parë […]

BASHKIMI POLITIK E USHTARAK I SHQIPTARËVE

Beslidhja shqiptare e Lezhës (2 mars 1444) Lidhja ose Kuvendi i Lezhës, zë një vend nderi në pantenonin e historisë sonë kombëtare. Ajo përbën një nga momentet më të ndritura të rezisterncës antiosmane, në mesin e shekullir XV, që ishte bashkimi i parë politik e ushtarak mbarshqiptar i njohur në historinë e Shqipërisë. Historiografia jonë […]

Naum Veqilharxhi, i pari që artikuloi kombin modern, atdheun e gjuhën kombëtare

Me pavarësinë e saj Greqia, dhe me autonominë e saj Serbia, krijuan epërsi krahasuar me popujt e tjerë të Ballkanit, qofshin këta të krishterë (bullgarë), qofshin myslimanë (shqiptarë, boshnjakë). Këto zhvillime u dhanë një impuls të fuqishëm veprimeve të organizuara të bandave greke në rajonin e Epirit, çka ishte edhe frika e parisë shqiptare. Dokumentacioni […]

Shqiptarët janë ilirët e vjetër

Maurice Druon, sekretar i Akademisë Franceze: “Shqiptarët i përkasin njerëzve më të vjetër se vet historia e tyre shqiptare dhe gjyshërit e tyre kanë marrë pjesë në luftën e Trojës, të udhëhequr nga Akili (në njërën anë) dhe Hectori (në anën tjetër)”. (Maurico Druon, secretary of the French Academy: “Albanians belong to people older than […]

TEK ZOTI PASH VËNDIN TIM

Dhimitër Kamarda Besimi dhe Atdheu, ka qënë zanafilla e lëvizjes më të fuqishme ideore dhe kulturore e elitës shqipetare të shekullit 17-19, që në historinë botërore njihet me emrin e përgjithshëm RILINDJE. Ajo që e bashkonte lëvizjen shqipetare me atë europiane ishte fakti se: Frymëzuesit dhe veprimtarët e saj, kanë qenë nga rradha e figurave […]

Isa Boletini: “Kosovën ta marrim nga Serbia, sepse pa Kosovë Shqipëria nuk do të mund të jetojë”

ISA BOLETINI: SHQIPËRIA PA KOSOVËN NUK ËSHTË SHQIPËRI (Intervistë e panjohur e Isa Boletinit dhënë gazetës vjeneze “Neue Freie Presse” dhe reagimi i gazetës proqeveritare serbe “Politika” në prill të vitit 1914) Prijësit popullorë të Lëvizjes Kombëtare Shqiptare kanë zgjuar një interesim të madh në qarqet diplomatike të kohës dhe në shtypin e opinionin ballkanik, […]

Letërsi Kombëtare: Rrustem Geci- “B A B U S H I” poemë për Gjergj Kastriotin- Skënderbeun

2 Në takimet e tij në Durrësnë Gjirokastër , e Shkodërnë Shkup, Thanë, e Kosovëdhe gjithandej ÇamërisëGjergji Kastrioti e bashkoi popullinqë populli ynë t´i përgjigjejproceseve të qytetërimit!..Në Thanë, ai i foli popullit“S´di çfarë ju bën të dashurs´di çfarë ju bën të lumturpor, nën tehun e shpataveme shpatë duhet të luftojmë!”Pra, para se t´ia behë luftapërpara […]

Thënje Kombëtare: Faik Konica

“Zgjidhja ideale do të ishte për shqiptarët të zhduknin njëherë e mirë ndikimet orientale, duke shkëputur çdo lidhje, fetare, morale apo letrare, qoftë me bizantinët, qoftë me turqit. Mirëpo, gjë e bukur të ndodhte kjo në çast. Zgjidhja do ishte e realizueshme po qe se stërgjyshërit tanë do ta kishin përgatitur me kohë për ne; […]

Letërsi Kombëtare: Rrustem Geci-“UNË, ISA BOLETI”- Poezi nga libri në dorëshkrim, ” Nusja e erërave”

Mbushni rrugën njerëz të flamurit mbushni rrugën njerëz të nderuar jam Isa  Boletini, trim  i kryeherit në  flaur  i  kam  të  gjitha  betejat   Këtë  liri  që  gjaku  ynë  e mbolli duajeni është e imja, e juaja, jona Kosova  kujtoj   është  e  mençur Shqipëri e Kosovë  ju  kam  nënë   Hapeni rrugën qytetar të nderuar […]

Heroizmi i popullit tonë në shekuj: Prijësi e strategu luftarak i Lëvizjes Kombëtare Shqiptare- Idriz Seferi

Idriz Seferi – Emblemë në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare Gjilani (Vitia e Kamenica), Presheva, Kumanova, Shkupi e Prishtina (Anamorava, Gollaku e Karadaku) në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare zënë një vend jashtëzakonisht të rëndësishëm. Këto treva verilindore shqiptare ishin pjesë e lidhjeve organike të përpjekjeve e lëvizjeve për të drejta dhe pavarësi kombëtare, që në çdo kohë i […]

At Luigj Palaj- shqiptarët duhet të mendojnë ndryshe

Gjendemi në Shëngjergj edhe pranë martirëve të kulturës shqiptare – Atë Shtjefën Gjeçovit, Katarina Josipit, Anton Pashkut, Hermina (Delhysa) Lekajt, pastaj mësuesit Gjon Dulaj, martirit të Luftës Çlirimtare të Kosovës Kolë Gjevelekajt, e shumë të tjerëve. Të gjithë këta martirë na kanë mbetur emra në zemra. Dikur Dardania, përkatësisht Iliria ishin lëteri i Evropës. Megjithatë, […]

Zef Skiroi dhe Shqipëria

Romantizmi përveç si rryme letrare ai ne radhe te pare siç dihet ishte një lëvizje e madhe kulturore e cila synonte para se gjithash krijimin e identitetit kombëtar dhe doemos se strumbullari i kësaj letërsie është përpjekja për krijimin dhe ruajtjen e  identitetit kombëtar shqiptar ne rastin tone. Pa mëdyshje bartës te kësaj ideje me […]