Etiketë: Kombi dhe kultura e rilindjes

KONSTANDIN KRISTOFORIDHI DHE KONTRIBUTI I TIJ PËR THEMELIMIN E GJUHËS LETARE KOMBËTARE

U lind në Elbasan më 1827, ndër burime të tjera figuron më 1830, i biri i tregtarit e kujunxhiut Anastas Ndelkas/Nelkos. Kur ishte 14 vjeç, mbaroi mësimet e shkollës qytetëse greqishte të qytetit dhe i ati e dërgoi në gjimnazin Zosimea të Janinës prej 1847 deri më 1850. Në Janinë u njoh me zv/konsullin austro-hungarez […]

ÇËSHTJA E GJUHËS NË QENDËR TË PROGRAMIT TË RILINDJES

Krijimi i një gjuhe letrare të përbashkët për gjithë shqiptarët, me rregulla gramatikore e drejtshkrimore të përcaktuara, u shtrua si një ndër kërkesat kryesore të programit kulturor të Rilindjes. Veprimtarët e Rilindjes krahas ndjenjave atdhetare dhe bindjes se edhe shqiptarët meritojnë të jenë një ndër popujt e ndriçuar e të zhvilluar, ishin edhe njerëz të […]

Rilindja Kombëtare: NAUM VEQILHARXHI-PIONIERI I PARË I RILINDJES KOMBËTARE SHQIPTARE (1797 – 1846)

NAUM VEQILHARXHI-PIONIERI I PARË I RILINDJES KOMBËTARE SHQIPTARE (1797 – 1846) Autori i « ABETARES » së parë të gjuhës shqipe Naum Veqilharxhi është njëri ndër figurat e para të Lëvizjes sonë Kombëtare të shekullit XIX . U lind në fshatin Vithkuq të Korçës më 1797. Në rrethanat e atëhershme, për shkak të veprimtarisë së […]

Letërsia Kombëtare e Rilindjes: Naim Frashëri -“Skenderbeu”

Ishte mbret i bukurisë,si dielli epte dritë…,   …kish të gjitha mirësitëdhe të tërë urtësinë,njerëzin’ e dituritëdhe fuqin’ e trimërinë.   …Trimëria, trimëriamban lirin’ e mëmëdhenë!T’i ap dritë ShqipërisëNga shpirt’ i ndritshëm i tija,   Kurrë s’trembet Shqipëria,nukë vdiq, po është e gjallëtjetër përgjigjje Turqia nukë do, përveç me pallë.   Apostulli i Shqiptarizmës: Naim […]

Bilbili i gjuhës shqipe, Naim Frashëri na mëson: Shqipëtari mendjemprehtë nuk do mashtrohet… fesë sot më sot i kaloi koha…

„Për  të  huajt, për  armiqtë e  kombit, të  mëmëdheut,Porse  sot  më  kot  mundohentë  huajt  të  na  gënjejnë.Shqipëtari  mendjemprehtë kurrë  më  nuk  do  të  mashtrohetDhe  s’ka  nge  që  të  djersijë, të  coptohet  për  të  tjerë.Çështjeve, siç  është  feja,sot  me  sot  u  kaloi  koha,…“ Dëshira e vërtetë e shqiptarëve (1886) Naim Frashëri, bilbili i gjuhës shqipe.  

Ajka e mëndësis shqiptare në Kongresin e Manastirit.

Në këtë foto shfaqet ajka e mëndësis shqiptare e mbledhur në Kongresin e Manastirit. Ruajtja edhe mbajtja gjalle e këtyre fytyrave është detyrim i ç do shqiptari që ia di vlerën historise: 1. Midhat Frashëri (Lumo Skëndo) delegate i Klubit të Selanikut dhe i Klubit të Janinës; kryetar i zgjedhur i Kongresit; dreqtonjës i së […]

Letërsia Kombëtare e Rilindjes: Naim Frashëri “Shqipëria”

Shqipëria   Bota që kur është zënë, Shqipëria gjall ka qënë. Pellazg’ u thoshin më parë, Më së fundi Shqipëtarë. Gjuh’ që flisjin Perënditë, Atë flisjin Pellazgitë; Atë kanë Shqipëtarët, Si q’e kishin dhe të parët Gërqishten ajo e polli, Llatinishtja andej dolli. Bijtë tanë jan’ Elinët Sindëkur edhe Llatinët, Edhe gjithë Evropanët, Qi duallë […]

Heroizmi i Popullit tonë gjatë Rilindjes Kombëtare: “Linda Komitë, qenka thënë të vdes komitë” !

Sefë Kosharja kishte menduar shumë për letrën që ia kishte dërguar Ymer Prizreni. Edhe letra e Abdyl Frashërit, që i drejtohej si mikut, e bëri që të pleqëronte punën me bashkëluftëtarët e vet. Të gjithë bashkëluftëtarët e Sefës ishin të një mendimi për t’u inkuadruar në radhët e ushtrisë kombëtare shqiptare. Në ditët e para […]