Kategori: Pellazget

Histori Kombëtare: Çlirim Hoxha- “10 mijë vjet histori: nga pellazgët tek shqiptarët”

Plisat në Dodonë (Mbajtur në Simpoziumin e III Ndërkombëtar Tiranë 13-14 nëntor 2014)    Abstrakt U përpoqën shumë për ta zhbërë kombin tonë, për ta zhdukur atë nga faqja e dheut, për ta asimiluar, për ta fshirë nga kujtesa e kombeve, për ta vdekur atë, por nuk ja dolën dot. Ai mbijetojë dhe jeton sot […]

Profesor Katapano dhe zbulimi i tij mbi vjetërsinë e pellazgëve dhe gjuhën e tyre.

(Mbajtur në Simpoziumi i parë ndërkombëtar mbi pellazgët, nëntor 2011).   Do të ishte në interes të shqiptarëve për të dhënë pak informacion mbi profesorin e nderuar të racës sonë, si dhe zbulimin e tij të jashtëzakonshëm, i cili ka të bëjë me etnogjenezën e pellazgo-ilirëve qysh në agimin e epokës njerëzore. Profesor Xhuzepe Katapano […]

Arif Mati: Gjuha shqipe dëshmon ekzistencën e qytetërimit pellazg…dhe pellazget jane paraardhësit e drejtpërdrejtë të Shqiptarëve…

Kjo polemikë është hapur nga Luftullah Peza Pas përgjigjeve që u kam bërë fyerjeve të zotërinjve Luftullah Peza dhe Rasim Bebo kam bërë një përmbledhje të shkurtër të ngjarjeve më të rëndësishme të tezës ime. Ja çfarë i kam thënë z.Lutfullah Pezës në ato përgjigje: «Ja pra (këtu me poshtë) për kulturën tuaj dhe për […]

Beteja e Plates dhe fabrikimi i termit pellazg me atë grek.

Ka ardhur koha të pastrojmë historinë e antikitetit nga shtrembërimet e fabrikimet dhe të zëvendësojmë termin grek me atë pellazgo-ilir ashtu siç ka ndodhur në të vërtetë. Kush ka frikë nga e vërteta, ai nuk është shqiptar, por një i shitur te qarqet antishqiptare të Ballkanit.     Më vjen keq që shumë historian, akademik, […]

Gjurmë Pellasgo-Etruske në Itali: Pjesa e DYTЁ ( Enea Dardanidi në Lazio-Romë, Keltët, Ilirët, Pellagët, Ver Sakrum etj) (VIDIO)

Po publikoj  PJESEN   E   DYTЁ të dokumentarit ” Gjurmë Pellasgo-Etruske në Itali”, me ide, regji dhe montazh “Kol Marku ( studjues i antikitetit ). Ne  këtë pjesë do të gjeni disa të dhëna për besimin e lashtë pellasg, tek druret, “Lisi i shejtë”, besimi Druid, legjenden e prejardhes Ilire dhe kelte, ,zbarkimin e […]

Brahim (Ibish) AVDYLI: CILAT ISHIN LOJËRAT E FSHIRJES SË ÇDO GJËJE PARAPRAKE TË QYTETËRIMIT ILIRO-PELLAZG (II) 

Për mendimin tim, Kadmi nuk ka qenë i racës evropiane, por i Afrikës, sepse në Egjypt dhe Feniki kanë jetuar racat e përziera, pra nga Evropa, Azia dhe Afrika. Po e përsërisim edhe njëherë thënien e Spiro Kondës, nga vepra madhore, se gjuha shqipe, si gjuhë mëmë e të gjitha gjuhëve indo-evropiane, bënë pjesë ekskluzivisht […]

PËRDORIMI I PLISIT GJATË MIJËVJEÇARËVE  DHE INTERPRETIMET TONA   

Mjaftë historianë të Evropës si kontinent dhe të botës së gjërë i thurin vetë mendimet e ndryshme, të cilat i quajnë “punë shkencore”. Ato i vendosin në universitetet e mëdha të ligjërohen si mësime shkencore, pa e vënë në esencë të studimeve të tyre bazën e kahmotshme të teorive e jo të hipotezave. Ato janë […]

Gjuha më e lashtë e kontinentit shqipja, po sulmohet përsëri nga sllavomaqedonët (Banorët sllavë të Maqedonisë)!

Gjuha shqipe është gjuha më e lashtë e kontinentit tonë, e shkruar më herët se të gjitha gjuhët e botës. Ajo sot përbëhet nga disa dialekte, ku dialekti maqedonas, që flitet nga shqiptarët e Maqedonisë, është njëri prej tyre nga më të vjetrit. Të mos kujtojnë sllavo-maqedonasit, se kjo gjuhë erdhi nga Shqipëria, sepse kjo […]

Shqiptarët në të dy anët , Adriatiku në mes

Shqiptarët pë studjuesin e mirënjohur Hahn janë stërnipërit e Pellazgëve të famshëm , pellazgëve  kanë banuar të parët që nga kohërat primitive  në Epir, Makedoni, Illiri në Greqi (Hellade dhe  Péloponèse ) si dhe një pjesë të konsiderueshme të territore të Italisë. Sipas autorit të “ Studimeve shqiptare” shqiptarët ishin në të gjitha anët e […]

Pëllumbi pellazg në Kulturën e Vinçës

Garat me pëllumba janë një traditë e jona mijëra vjeçare . Që pëllumbat garues të ngjiten lartë në qiell (800-1500m)  duhet pasur edhe kushtet klimatike që e mundësojnë atë fluturim të lartë ; temperatura e ajrit ndërmjet 18 dhe 20 shkallë ,erërat e lehta veri-perëndimore. Pëllumbi garues duhet ta mbërrij lartësinë  mbrenda 30 minutash , […]

Me Fatbardha Demin për gjuhën hyjnore shqipe

E dini që  “Gjuha pellazgo-shqipe, është Muzeu i vetëm dhe më i lashti në historinë evropiane, që padrejtësisht nuk emërtohet si pasuri e kulturës botërore dhe nuk gëzon përkujdesjen e UNESCO-s, për fajin tonë në radhë të parë, dhe të historiografisë zyrtare ndërkombëtare që kërkon flijimit të saj, për interesa politike ?“ na thotë Fatbardha […]

Letërsia Kombëtare e Rilindjes : Sami Frashëri- SHQIPTARËT DUHET TË DINË KUSH KANË QENË

SHQIPTARËT DUHET TË DINË KUSH KANË QENË Nga Sami Frashëri “SHQIPËRIA, Ç’KA QENË?” Që të mund të pohosh se je dikushi, në radhë të parë duhet ti vetë të dish kush je. Për ne shqiptarët është një fatkeqësie madhe që, jo vetëm një shumicë e jona, por edhe në shkallë dijetarësh, vërtitemi rreth disa njohurive […]

Simpoziumi IV ndërkombëtar për Pellasgët .(Vidio:  Pjesa    I, II)

Me dt.18.11.2016 në Tiranë (Muzeu Kombëtar) u zhvillua simpoziumi i IV, ndërkombëtar me temen: «10 mijë vjet nga zanafilla e Shqiptarëve». Ky aktivitet u organiza dhe realizua nga shoqata “ «Qëndra e studimeve Pellasgjike” nën drejtimin e kryetarit të saj; Prof. Dr. Luftulla Peza.  Në këtë aktivitet të rëndësishem moren pjesë shumë studjues nga Shqiperia, nga […]