Kategori: Kultura Kombëtare

GJERGJ KASTRIOTI – SKENDERBEU, SHPËTIMTARË I EUROPËS DHE MBROJTËS I SIGURISË SE SAJ

SHPËTIMTARË TË EUROPËS DHE MBROJTËS I SIGURISË SE SAJ, ISHTE USHTRIA E ARBËRIT, ME GJERGJ KASTRIOTIN GJENERAL! -SHPATË DHE NDERË,MBROJTËJE DHE DIPLOMACI PËRFITUAN NGA TË PARËT TANË ARBËR, EUROPA E QYTETËRUAR! -NGA NJË VEND I “VOGËL”POR, BURRA TRIMA E ME ZEMËR TË MADHE I KISHIM TË PARËT TANË -ARBËR-.

Shpallja e Pavarësisë, ngritja e Flamurit – Themel i mbrojtjes kombëtare shqipëtare…

Ishte vizioni largpamës i Ismail Qemalit, i cili ishte Kryeministër dhe Ministër i Jashtëm, të themelonte ushtrinë, menjëherë pas shpalljes së Pavarësisë. Këto përpjekje flasin për vendosmërinë dhe meritën e Qeverisë së Vlorës, për t’i dhënë Forcave të Armatosura një karakter dhe përmbajtje  sa më kombëtare. Shpallja e Pavarësisë Kombëtare është një faqe e ndritur […]

Kolonel Sali Onuzi: Ushtria Kombëtare Shqiptare e vitit 1913

Nga organizimi i forcave vullnetare, që siç dihet iu përgjigjën të parat situatës së shpalljes së Pavarësisë e pas saj, Qeveria kaloi në organizimin  e xhandarmërisë  si një forcë  e armatosur ende e pa diferencuar. Xhandari i vitit 1913 ishte edhe ruajtës i rendit edhe ushtar i luftës Fotografia që shoqëron këtë shkrim, ndonëse e […]

TA NJOHIM POETEN SEMINE HASANI

TA NJOHIM POETEN SEMINE HASANI (Të dhënat për këtë shkrim i mora gjatë një bisede me poeten) Në qiellin poetik të Shkupit ka filluar të shndrisë edhe një emër. Është kjo Semine Hasani, e lindur në fshatin Patishka Reka të rrethinës së Shkupit, në vitin 1993, nga prindërt, babai Shabani dhe nëna Anife. Familja e […]

HEROIZMI I KOMANDANT ABEDIN REXHËS-MOTIV PËR ARTISTËT TANË

HEROIZMI I KOMANDANT ABEDIN REXHËS-MOTIV PËR ARTISTËT TANË SE VËRTET POPULLI YNË DI T’I NDEROJË DHE RESPEKTOJË FIGURAT E VETA KOMBËTARE, KJO ËSHTË SHUMË E VËRTETË….. Edhe sot, në këtë ditë feste një zemër atdhetare, një dorë artisti, që quhet Akademik Agim Morina, publikoi pikturën, dedikuar të madhit bir të kombit shqiptar, Gjeneralit Abedin REXHA- […]

FESTA E DIASPORËS NË BANJË TË SIJARINËS FOLI,FRYMOI E KËNDOI SHQIP

Të mbledhur me zemërgjerësinë ndaj vendlindjes, këtë ditë e bën të jetë e mrekullueshme takimi tradicional “Ditët e Diasporës”, nën përkujdesjen e SHH “Medvegja” në Fully të Zvicrës, si dhe me mbështetjen e Komunës së Medvegjës. Manifesitimi u zhvillua me program të pasur kulturoro-zbavitës, me këngë e valle shqipe, në Banjë të Sijarinës, më 5 […]

Kultura Kombëtare: Shoqata Humanitare “Medvegja – Fully” tri dekada në shërbim të kombit.

Shoqata Humanitare “Medvegja – Fully” tri dekada në shërbim të kombit. Kryetari i Shoqatës Humanitare “Medvegja” z. Zenel Neziri Ky është malli i vërtetë i atdheut që bashkon bashkatdhetarët dhe vendësit. Z.Fadil SELMANI, sekretar i kësaj shoqate, atdhetar i vërtetë, lum Medvegja që e ka… Mirënjohje për SHH “Medvegja” me seli në Zvicër. Shoqatë kjo […]

TAKIMET LETRARE TE GURI I PLAKËS

TAKIMET LETRARE TE GURI I PLAKËS Dje, më 29 korrik 2017 në Restoranin GURI I PALAKËS në Drenas u mbajt Manifestimi letrar tashmë tradicional Festivali i Poezisë në patronatin e Asocacionit Letrar dhe të Artistëve,’ ART CLUB “RIFAT KUKAJ’’, edicioni II, i mbështetur materialisht nga Ministria e Diasporës. Fillimisht u bë prezantimi i pikturave të […]

U mbajtën takimet Letrare “Festivali i Letërsisë dhe Ditët e Diasporës” në Podujevë

U mbajtën takimet Letrare “Festivali i Letërsisë dhe Ditët e Diasporës” në Podujevë Sot më 20 korrik 2017, në Sallën e Kulturës në Podujevë OJQ PROKULT, me drejtor Mr. Fatmir Halimi, organizoi Takimin Letrar “Festivali i Poezisë dhe Ditët e Diasporës”, ku morën pjesë krijues nga tërë Shqipëria Natyrale dhe nga diaspora (afro 90 poetë). […]