Kategori: Letërsia Kombëtare

PRITMË SE VIJ…

Poezi nga: Kasam Shaqirvela ** PRITMË SE VIJ Eh moj e bukura, ti shpresa ime, ti rini… sa më jep forcë sa përpara m’ke shpie të rrugëtojë qoftë dhe i vetëm në këmbë nga Presheva jonë e hapura plagë? e madhja gjëmë deri në Korçën time që ma dogjën në flakë po dhe nga Treguri […]

Publicistika e Dashamir Alliut si revoltë ndaj anomalive në shoqërinë mbarëshqiptare

Zymer Mehani Publicistika e Dashamir Alliut si revoltë ndaj anomalive në shoqërinë mbarëshqiptare 1. Emrin e Dashamir Alliut tanimë lexuesi shqiptar e njeh fare mirë në saje të librave të tij letraro-autobiografikë dhe monografikë. Një autor tolerant me gjithkënd e për çfarëdo, por qëndrestar, si edhe paqësor në mbrojtjen e bindjeve të veta intelektuale e […]

RACËS ARBËRORE

Bukuri e rrallë(racës arbërore)Bukuri e rrallëqë të josh…dhe kur flet pa fjalëedhe po s’e shijovejo nuk të lë bosh.Vallë kjo pamje…e racës arbërore…a do jetë hyjnoreme diellin e artësi rreth kurore…që shkëlqennë nurin e sajsi nga brendasi nga jashtëplot aromëlulesh në majshpirti për t’i dashtë.Dhe Afërditaperëndeshë…të bekoi tymoj bukurisepse ti vetëvjen nga dritae gjenit hyjni. […]

Letërsi Kombëtare: Shkrimtari është ndërgjegjja e kombit

Shkrimtari është ndërgjegjja e kombit (Disa fjalë për krijimtarimë e poetit dhe të publicistit, Selman Dervishi) Selman Dervishi, ky emër tashmë i njohur për lexuesit shqiptarë, këtyre ditëve po e publikon edhe vëllimin e tretë “Gjergja me Adema”, në të cilën pasqyron në vija të trasha, por edhe hollësisht historinë e gjatë qëndrestare të popullit […]

Letërsi Kombëtare: “Dashuria për vatër e për atdhe nuk shuhet kurrë”-Behram Hoti

“Dashuria për vatër e për atdhe nuk shuhet kurrë”-Behram Hoti Libri “Dashuria për vatër e për atdhe nuk shuhet kurrë” i autorit. prof. Behram Hoti është libër publicistiko-letrar. Ku e gjeti burimin profesori i nderuar, z. Behram Hoti për ta hartuar një libër të tillë? Është pyetja që secili prej nesh, sapo të hasim në […]

RRUGËTIMI POETIK E LETRAR I POETIT ZYMER MEHANI ME VEPRAT E TIJ KERKON T’U DHUROJË LEXUESVE “ NJË MESHAR TË RI“ TË DITËVE TË SOTME DHE TË ARDHME

  RRUGËTIMI POETIK E LETRAR I POETIT ZYMER MEHANI ME VEPRAT E TIJ KERKON T’U DHUROJË LEXUESVE “ NJË MESHAR TË RI“ TË DITËVE TË SOTME DHE TË ARDHME Poemthi “Jeton Gona n’zemrat tona” dhe përmbledhja poetike “Flas me Sandokanin” janë dy vëllime poetike të shkrimtarit, poetit dhe kritikut Zymer Mehani, të konceptuara, e para […]

U botua libri im "Kundrime",1,2,3 (KRITIKË LETARE)

Zymer Mehani U botua libri im në tre vëllime, KUNDRIME (Kritikë letrare I, II, III) Përmbajtja: KUNDRIME, I I. UNË PËR TË TJERËT 1. FATMIR HALIMI: “DY VDEKJET E NJË JETE”….7 2. RUDI BERISHA: “SHQIPËRI, NËNA IME”….10 3.ELHAME GJYREVCI: “DËSHTIMI NË JETË”…14 4.AGIM GASHI: “RILINDËSI I OKARINËS ILIRE” .20 5.MINIRE RUKOVCI “SAKRIFICË GËRSHETASH” ..23 6.ELZA […]

DRAMA E KOLEKTIVITETIT – KRYETEMË E POEZISË SË POETIT FADIL HALIMI

DRAMA E KOLEKTIVITETIT – KRYETEMË E POEZISË SË POETIT FADIL HALIMI Proces në kafkë (poezi), Botimi I, Rilindja”, Prishtinë, 1992 Poezia e Fadil Halimit është dëshmitare e ndryshimeve socio-politike, që evoluuan madje edhe me dhunë sistematike të okupatorit ndaj etnisë shqiptare në këto hapësira, me qëllim të shthurjes totale të etnicitetit dhe identitetit tonë. Kjo […]

LIBËR QË SJELL BUZËQESHJEN TE FËMIJËT

LIBRËR QË SJELL BUZËQESHJEN TE FËMIJËT “DËSHIRA E POETIT” I AUTORES ORNELA LAHU Letërsisë sonë për fëmijë këtyre ditëve iu shtua edhe një vëllim poetik nga autorja Ornela Lahu, nxënëse e klasës së shtatë në Shkollën e Mesme të Ulët “Nexhmi Mustafa” në fshatin Rimanishtë të komunës së Prishtinës. Kjo përmbledhje poetike e kësaj voglusheje […]

NGA SFIDA NË SFIDË

NGA SFIDA NË SFIDË (Vështrim për librin autobiografik “Persekutim-përndjekje” të Dashamir Alliut) Libri autobiografik “Persekutim-përndjekje” i atdhetarit, shkrimtarit dhe publicistit Dashamir Alliu, lexuesit shqiptar në Shqipëri dhe në Kosovë i ofron dromca jetësore, historinë e tij të jetës, me ngjarje, fakte, ide, me sukseset dhe arritjet, dështimet dhe zhgënjimet e tij, me përndjekjet, akuzat dhe […]

Atdhe Geci: Në këtë qytet me gjakje të rëndë, prehen ëndërra te te gjitha kohërave, ato pellazge, epirote e dardane …

FILOZOFIA E ECJES – Atdhe Geci Mjafton një ëndërr të dalë në rrugë ajo do ta nxjerr një qytet në shesh lufta ëndrrave do i gjejë ëndërruesit do gjej prijësin e ëndrrave që prijnë… Ëndrrat për ideal dhe për mirëqenie janë të ashpra e tejet të guximshme ëndrrat e sheshit s´janë ëndërra të vazove, por […]